KALLELSE TILL ÅRSMÖTE 2025 lördagen den 5.4 kl 15.15 i Mariehamnsmuseet med modellstaden, Ålandsvägen 42 (under Mathis-hallen). Årsmöteshandlingarna består av föredragningslista, verksamhetsberättelse och bokslut 2024. De bifogas till denna kallelse här nedan (OBS! rulla ner hela vägen till textens slut) och presenteras även på mötet. Med kallelsen i pappersform sändes föredragningslistan.
Årsmöte 2025 lördag 5 april kl 15.15 i Mariehamnsmuseet, Ålandsvägen 42
Föredragningslista
1. Val av ordförande, sekreterare och protokolljusterare för mötet
2. Mötets laglighet och beslutsförhet konstateras
3. Föredragningslistan godkänns
4. Verksamhetsberättelse (bilaga 1) och bokslut för 2024 (bilaga 2), verksamhetsgranskarnas utlåtande
5. Beviljande av ansvarsfrihet för styrelsen
6. Medlemsavgiftens storlek för år 2026
7. Val av styrelseordförande
8. Val av styrelse (3 – 5 medlemmar)
9. Val av verksamhetsgranskare
10. Val av valberedning
11. Eventuella övriga frågor som inkommit skriftligen till styrelsen i förväg
12. Mötet avslutas
Vi välkomnar alla som vill vara medlemmar i vår förening, medlemsavgiften 15 e för år 2025 kan inbetalas på kontot FI3066010010204014 ifall den ännu inte är betald. Om inbetalningen gäller flera personers avgift, vänligen uppge deras namn. OBS! Meddela även den betalandes kontaktuppgifter.
Med vänliga hälsningar från styrelsen
Miniatyrstadens vänner r.f.
Styrelsens förslag till erksamhetsberättelse 2024
Allmänt
Under det gångna året 2024 stod Miniatyrstadens vänner r.f. som arrangör för totalt 11 kultur- och bildningsevenemang och 5 stadsvandringar. För planeringen och genomförandet av dem har en programgrupp verkat, vilken bestått av Tom Eckerman, Dennis Eriksson, Guy Schåman och Jerker Örjans. Som sammankallare fungerade projektledare Jonna Kevin.
Organisation och styrelse
Under verksamhetsåret har föreningens styrelse hållit 11 protokollförda möten. På föreningens årsmöte onsdag 10.4 kl. 14 återvaldes Guy Schåman till ordförande samt Philippe Chanfreau, Tom Eckerman, Dennis Eriksson och Gunda Åbonde-Wickström till styrelseledamöter. Till ny styrelselsedamot valdes Sirkka Wegelius, och till verksamhetsgranskare återvaldes Terttu Ahtiainen. Under året har föreningen anställt de två sommararbetande ungdomarna Bror Erlandsson och Nella Ekstrand, delvis finansierat med hjälp av Mariehamns stads sommarjobbsedlar. Periodvis har Jonna Kevin varit halvtidsanställd projektledare. Föreningens medlemsantal under 2024 uppgick till 102 personer, varav 4 personer under 18 år.
Modellstaden
Föreningen Miniatyrstadens vänner r.f. har under året bistått MPF-avdelningen Nybyggarne i bevarandet och utvecklandet av Mariehamnsmuseets huvudattraktion modellstaden, genom att insamla, faktakontrollera samt uppdatera modellstadens informationstexter och digitalisera dessa tillsammans med fotografiskt material. I Nybyggarnes onsdagsträffar har styrelseledamöter och medlemmar från föreningen deltagit samt hjälpt till med nyrekrytering av nybyggare, och att upprätta en lista över volontärer vilket resulterat i att ett tjugotal personer har fungerat som museivakter under de dagar som museet hållit öppet för besökare, under perioden 13.6-15.8 tisdag-söndag kl. 12-15. Under resten av året har museet varit öppet för allmänheten på lördagar kl. 14-16. På övriga tider har Mariehamnsmuseet även visats av Nybyggarne och Miniatyrstadens vänner r.f. under det gångna året för ett tioal besökande grupper enligt beställning, bland andra flera lokala Martha-avdelningar på Åland, Rakennusmestarien säätiö samt Rebecca-logen med vänortsbesök från Örebro och östra Nyland, Ålands skötbåtsförening och Ålands veteranbilsklubb. Avgiftsfria guidningar har även hållit för flera elev- och studentgrupper från riket, Övernäs och Jomala lågstadieskolor samt Kyrkby högstadieskola, Ålands gymnasium och Medborgarinstitutet.
Under normal öppethållning har ingen inträdesavgift uppburits. Totalt har det noterats ca 3000 besökare under hela året, varav 1582 under sommarmånaderna juni-augusti.
Information och kommunikation
Föreningen har kontinuerligt informerat om Mariehamnsmuseet och dess öppettider över den egna hemsidan respektive Mariehamns stads och Mariehamns pensionärsförenings hemsidor, samt i olika publikationer om åländska sevärdheter. Om sina evenemang har föreningen berättat i de båda åländska tidingarnas händelsekalendrar och föreningsspalter, där även Nybyggarne annonserar sina onsdagsträffar. Föreningen har också kommunicerat via pressmeddelanden samt över den egna facebook-sidan https://www.facebook.com/Mariehamnsmuseet/, som administrerats av Tom Eckerman. Med föreningens medlemmar kommunicerar styrelsen via medlemsbrev som postas i pappersform och/eller sänds elektroniskt.
Digitalisering och katalogarbete
För att bistå modellbyggarna med basinformation om bebyggelsen initierade stadens kulturnämnd en inventering av byggnadsbeståndet som det såg ut under 1920-talet. De informationstexterna tillsammans med kompletterande bilder av fasad- och planritningar och fotografier uppdateras kontinuerligt, efter att ha gjorts tillgängliga för allmänheten och t.ex. forskare med hjälp av ett katalogprogram tillhandahållet av Finlands svenska hembygdsförbund. Föreningens funktionärer har under året deltagit i förbundets utbildningstillfällen om katalogisering och digitalisering, såväl på distans som i form av närstudier. Arbetet fortgår även med att utveckla ”Den virtuella modellstaden”, som visar 360-gradersbilder av modellstaden.
Försäljning av böcker och andra trycksaker
Under året 2024 har föreningen marknadsfört och sålt sin publikation ”Staden Mariehamn sedd med konstnärsögon” samt andra böcker och affischer med anknytning till arkitektur och lokal byggnadskultur. De har föreningen hållit till salu dels i Mariehamnsmuseet med modellstaden, och dels på åländsk bokmässa i Alandica lördag 23 november där föreningens medlemmar deltog med eget bokbord.
Sommarutställning
Föreningen arrangerade sommarutställningen "Sjöfarare och kaptenshus i Mariehamn
på de stora segelfartygens tid". Den uppmärksammade sjöfartsstaden Mariehamn ur historisk och geografisk synvinkel, genom att bland annat berätta om sjöfarare som bott i staden samt visa unika miniatyrmodeller av kända segelfartyg. I samband med utställningen hölls vernissage och Mariehamnsmuseets säsongsöppning torsdag 13.6 kl. 18.30 med servering, musik- och sångprogram av och med Fredrik Erlandsson samt presentation av Jerker Örjans
som ca 70 besökare i olika åldrar tog del av. Under Tall Ships Race-veckan i juli fanns den inbjudne modellbåtsbyggaren Roberto Luya på plats i Mariehamnsmuseet för att berätta om sitt flaskskeppsbygge och demonstrera hur det går till. Sommarutställningen finansierades av Byggmästarnas stiftelse/Rakennusmestarien säätiö, Hilda och Gustaf Eriksons stiftelse samt Ålands kulturstiftelse.
Stadsvandringar
I samråd med stadens kulturförvaltning och organisationen Tall Ships Race Mariehamn ordnade föreningen följande stadsvandringar under juli och augusti månader, tre av dem hade anknytning till sommarutställningens tema. I alla vandringar var det gratis att delta, och det totala antalet deltagare blev ca 100 personer.
- onsdag 3.7 med start kl. 18.15 framför Ålands museum: Jerker Örjans berättade om Mariehamns äldsta gata Parkgatan samt Övernäs by, i samråd med ABF-Åland. Över 30 personer deltog i vandringen.
- torsdag 25.7 med start kl. 17.30 vid skeppsklockan på Torget samt lördag 27.7 med start kl. 18.30 i Västra hamnen: Jerker Örjans och Jonna Kevin berättade om sjöfarare och kaptenshus i Mariehamn på de stora segelfartygens tid. Totalt deltog i vandringarna 45 personer, varav majoriteten var gästande besättningsmedlemmar från Tall Ships Race.
- måndagarna 19.8 och 26.8 med start kl. 18.00 från Miramarpaken bredvid Stadsbiblioteket: Guy Schåman berättade om stadens berggrund och stenmaterial. Totalt deltog 25 personer.
Forskning och utbildning
Skolningstillfällen för nya och gamla museivärdar hölls lördagen den 6 april samt torsdagen den 11 april i Mariehamnsmuseet, då Jerker Örjans och Guy Schåman gjorde en genomgång av dels vad som kan berättas om modellstaden, och dels olika rutiner och praktiska råd för 10 intresserade volontärer.
Som tack för välförrättat värv efter sommarsäsongens avslutande inbjöds i likhet med tidigare år alla frivilliga museiguider och sommararbetare till höstmiddag i grannfastighetens restaurang på Ålandsvägen 40. Det blev samtidigt ett skolningstillfälle med Guy Schåmans presentation av fastighetens och stadsdelens historia.
Föreningens projektledare deltog i Finlands svenska hembygdsförbunds skolningsdag om arkivering lördag 28.9 respektive 18.11, och föreningens ordförande deltog i ABF-Ålands skolningstillfälle om AI i föreningslivet .
Lördagssammankomster i Mariehamnsmuseet med modellstaden
Lördag 13.1 firade föreningen Tjugondag Knut med julgransplundring, kaffeservering och Mariehamnsmuseets säsongsöppning. Kaj-Gustav Sandholm ledde traditionella sång- och danslekar som ett trettiotal personer i olika åldrar deltog i.
Under året har den populära serien föreläsningar om stadens historia och förhistoria fortsatt. Stadens födelsedag uppmärksammades lördag 17.2 med den femte sammankomsten i Mariehamnsmuseets bildningsserie om stadens historia och förhistoria, då arkitekt Gunda Åbonde-Wickström höll föredrag om stadsplanens förverkligande och utveckling. Tillställningen som även bjöd på musikprogram i samråd med Visans vänner r.f. besöktes av ca 60 personer.
På byggnadsvårdslördagen 16.3 berättade åländske yrkesmuraren Tom Björkman om eldstäder och murningsteknik i gamla och nya hus, och elingenjör Guy Schåman presenterade olika stenmaterial, deras ursprung och hur de används. Evenemanget besöktes av ca 25 intresserade personer som stiftade bekanstskap med några praktiska exempel, och fick möjlighet att ställa frågor till experterna.
Följande bildingstillfälle om stadens historia hölls lördag 13.4, då filmare Per-Ove Högnäs visade den unika färgfilmen "Åland bryggan mellan tvenne broderfolk" från 1930-talets Åland och Mariehamn för fler än 80 besökare. Lördag 14.9 höll marinarkeolog Markus Lindholm i anslutning till sommarutställningen ett föredrag om verksamheten i Östra och Västra hamnen på 20-talet. Över 50 personer besökte evenemanget, som bekostades av Hilda och Gustaf Eriksons stiftelse.
På byggnadsvårdslördagen 5 oktober presenterade arkitekt Gunda Åbonde-Wickström tidigare stadsarkitekt Folke Wickströms utställning om Mariehamns-arkitekturens estetiska utveckling från 1860-talet till och med 2000-talet, och Jerker Örjans berättade om kaptenshus i Mariehamn på de stora segelfartygens tid av Jerker Örjans. Tillställningen besöktes av 35 personer. I anslutning till november månads medlemsmöte lördag 30.11 höll Seaside Jazzband en presentation i bild och musik om nöjeslivet på Socis och Miramar för ett 40-tal besökare inklusive mötesdeltagare.
Verksamhetsåret avslutades lördag 28.12 med Mariehamnsmuseets traditionella mellandagstrevnad som bjöd på sång och musikunderhållning av Kaj-Gustav Sandholm, frågesport om stadens historia sammanställd av föreningens funktionärer samt kaffe och hembakta pepparkakor.
Andra publika evenemang
För att uppmärksamma lövsprickningen i stadens unika esplanadsystem firade föreningen Lindarnas dag söndag 19.5 med Brandkårsorkesterns parad i Esplanaden samt kulturprogram i och framför Uncan, där bland andra fågelkunniga Anci Johansson berättade om lindarnas betydelse för fågellivet i Mariehamn som en avslutning på den nationella kampanjen Barnens fågelvecka. Totalt besökte ca 35 personer evenemanget, som även sågs av många förbipasserande.
Esplanaden i höstljus lyftes fram söndag 29.9, då Lasse Fredrikson framförde tonsättningar av Georg Kåhres dikter om sjöfart och Esplanaden framför St Görans kyrka. Under en kort vandring mot den nedgående solen berättade Guy Schåman, Fred Wegelius och Jerker Örjans om byggnader och händelser i Esplanaden. Totalt deltog ett 40-tal personer i promenaden, som sammanföll med fotoklubben Obscuras utställning i Esplanaden.
Medlemsvärvning
Under föreningens olika evenemang informeras om möjligheten att engagera sig och stöda Mariehamnsmuseet genom medlemskap. Introduktioner om Mariehamnsmuseet och föreningens verksamhet har under verksamhetsåret givits både till nyanlända och de nyaste medlemmarna i Mariehamns Pensionärsförening r.f., som är en viktig samarbetspartner för Miniatyrstadens vänner.
Verksamheten har finaniserats med Mariehamns stads evenemangsbidrag, Ålands kulturdelegations verksamhetsbidrag ur PAF-medel samt medel från Svenska kulturfonden.