Mek-Mattes, Västra Esplanadgatan 15 och Mek-Mattesgränd 3

Titel gett av upphovsman
Stadsdel A • Kvarter IV • Tomt nr 4a • Västra Esplanadgatan 15 och Mek-Mattesgränd 3 • Bostadshus, uthus och smedja av Hilda Sjöblom 1892 • Husen k-märktes år 1979
K-SKYLT: MEK-MATTESGRÄND 3 Stenhuset är ritat av byggmästare Hilda Hongell 1892, byggdes som smedja åt kopparslagare Emanuel Anselm Lundgrén 1898. Huset är ett av få stenhus som Hongell ritat. Byggt i tegel med stengolv och tak av järnplåt, torde vara det äldsta putsade tegelhuset i Mariehamn. Huset har använts som mekanisk verkstad, bilbesiktningskontor och yrkesskola, är idag ombyggt till ateljé. K-SKYLT: VÄSTRA ESPLANADGATAN 15 Bostadshuset ritat av byggmästare Hilda Hongell 1892. Ritningen är den första som Hongell gjorde efter att hon inledde studierna i industriskolan i Helsingfors. Byggdes samma år av kopparslagare Emanuel Anselm Lundgren. 1917 köptes gården av Karl ”Mek-Matte” Mattsson och hustrun Elna. Under hans tid var det verkstads- och industriverksamheter i gårdsbyggnaderna som genom delning ej mera hör till denna tomt. Byggnadens gatufasader är ursprungliga.

Tomten bebyggdes år 1892 av kopparslagaren Emanuel Lundgren, som hade köpt den samma år av apotekare Claes Axel furstenborg. Hilda Sjöblom utarbetade ritningar till bostadshuset som innehöll två lägenheter. Samtidigt ritade hon ett uthus längst inne på tomten samt en smedja av tegel med stengolv och tak av järnplåt. Smedjan som uppfördes först år 1898 på denna tomt är den tredje äldsta putsade tegelbyggnaden i staden efter bryggeriets källare och tullpackhuset. År 1907 blev bankdirektören, sedermera svenska vicekonsuln, Otto Tamelander ägare till tomt och byggnader. Otto Tamelander var nära vän till Ålands första lantråd Carl Björkman och de grundade tillsammans en slip och ett båtvarv på Möckelö. Dessutom engagerade de sig på 1910-talet starkt i Ålandsfrågan, vilket för Tamelanders del slutligen ledde till att han avskedades både som vicekonsul och som bankdirektör. Däremot var han länge VD för Mariehamns Badanstalts Nya Aktiebolag, som konstituerades år 1905. Gården köptes år 1913 av mekanikern Verner Eriksson med hustru Jenny, och fyra år senare övertogs den av en annan mekaniker, Karl Mattsson och hans hustru Elna Alice. Verner Eriksson var känd under namnet Fiffi-Verner och Karl Mattsson kallades Mek-Matte. Under deras respektive tid på tomten inrymdes olika slag av verkstads- och industriverksamheter i gårdsbyggnaderna. I många år fanns stadens bilbesiktningskontor här och yrkesskolan förlade en del av sin verksamhet hit. År 1979 köpte stadsarkitekten Folke Wickström med hustru Gunda Åbonde-Wickström västra halvan av gården med verkstadsbyggnader, vilka inretts till bostad och ateljé. Stadens socialchef Leif Janson med hustru Barbro Jansson köpte samtidigt den östra halvan med bostadshuset. Bevarat är även fähuset från år 1892, som var ämnat för två kor. Trädgården har beskrivits i olika tidskrifter.
Ägarlängd:
1891 24.2 såldes tomten A-4-4 av staden åt apotekare Furstenborg, som sålde vidare åt kopparslagare Emanuel Anselm Lundgren. Hilda Sjöblom utarbetade ritningar samma år. 
1892 13.1. sökte Lundgren byggnadslov,  tomten bebyggdes med bostadshus och uthus
1896 ca. Uppfördes Stenhuset/smedjan
1907 Tamelander förvärvade tomt och byggnader
1909 20 mars var 14 personer skrivna på gården: Lundgrens hustru Maria med 5 barn,
mekanikern Frans Lehtonen med hustru och 3 barn, arbetaren Wilho Laaksonen med hustru och ett barn. Marias man antecknad som frånvarande.
1913 köptes gården av "Fiffi" Verner Eriksson
1917 10 maj blev Karl "Mek-Matte" Mattsson 1892-1966 ägare
4.8 gift med Elna Lindblom från Gottby, Elna Mattsson 1895-1987. De fick fyra söner
23.6.1918-1928
1922 24.2. Tomtmätning verkställd. Brandgatan överförd till tomten
1979 Socialdirektören Leif Jansson och språkläraren Barbro Jansson köpte den östra halvan med bostadshuset. bostadshuset. Stadsarkitekten Folke Wickström med hustru Gunda Åbonde-Wickström köpte västra halvan av gården med verkstadsbyggnader.

Grunduppgifter
Typ: Fysiskt objekt
Samling: Vitrin 8
Signum: v8AIV-4a
Beskrivning
Språk: Svenska
Aktörer