Kaptenshuset, Norra Esplanadgatan 10

Titel gett av upphovsman
Stadsdel B • Kvarter III • Tomt nr 1 • Norra Esplanadgatan 10 • Bostadshus av Ragnar A. Furstenborg 1919 • Ritning signerad I. L. (Ivar Lindqvist) • Huset är rivet
Ritningen är signerad I. L., vilket står för Ivar Lindqvist. Furstenborg var ingenjör medan Lindqvist titulerade sig arkitekt. Jämförande studier tyder på att Lindqvist utformat arkitekturen.

År 1919 levererade Ragnar A. Furstenborg en ”Ritning till 3-familjs bostadshus” som uppfördes följande år jämte ett uthus. Kaptenshuset – namnet kommer sig av att alla byggherrarna var sjökaptener – var ett stort s.k. landshövdingehus. Denna hustyp finns framför allt i Göteborg och utvecklades eftersom det var förbjudet att bygga trähus i fler än två våningar. Förbudet kringgicks genom att låta källarvåningen i sten växa till en fullständig våning. I Kaptenshuset innehöll denna våning butikslokaler. Där fanns Lindbergs bageri, Hahnes skrädderi och en bilaffär, Auto Import Company, som kallades Ford-affären. Under hela 1920-talet var det stadens största bostadshus, men uppförandet hade varit ett riskabelt företag. Tomten låg på en tidigare hjortronmosse med sank och dyig mark, vilket ställde höga krav på byggarna. Den gyttjiga marken gjorde också tomtens brunn oanvändbar, så invånarna var tvungna att gå till granntomten för att hämta vatten. Som byggnadsmaterial användes cocolit, en relativt ny uppfinning som bestod av gips och hästtagel. En hel del prominenta personer har bott i Kaptenshuset, bl.a. en bankdirektör, rektorn för Ålands Lyceum, en landshövding, en lagman och en borgmästare. Senare delades emellertid de stora lägenheterna upp i många små bostäder och även mindre bemedlade familjer flyttade in. Idag är byggnaden riven men ett nytt hus som till stil och storlek påminner om det gamla har uppförts på platsen. Foto: Ålands museum.

Grunduppgifter
Typ: Fysiskt objekt
Samling: Vitrin 6
Signum: v6BIII-1
Beskrivning
Språk: Svenska
Aktörer