Carl Björkman, Norragatan 22

Titel gett av upphovsman
Stadsdel C • Kvarter VI • Tomt nr 1a • Norragatan 22 • Bagarstuga och uthus av A. G. Silander, ritningen fastställd 1890 • Huset är bevarat (kategori A), bagarstugan är flyttad

Tomten har en lång och intressant historia med många ägarbyten bakom sig. Dess första ägare var bondeänkan Amalia Eriksson från Hammarland, som köpte den på auktion år 1889 för svenske medborgaren Nils-Olof Nordensson. Redan följande år stod ett bostadshus, uthus och bagarstuga färdiga. Åtminstone bagarstugan och uthuset ritades av A. G. Silander, varför man kan anta att han även ritade huvudbyggnaden. Bagarstugan, som var belägen i det nordvästra hörnet av tomten, stod länge under rivningshot trots att den varit k-märkt sedan 1960-talet. År 1999 köptes den för 10 mk och flyttades till Mörby i Hammarland. Bostadshuset, kallat Marielund, var en imponerande villa med mycket snickarglädje och ett torn i hörnet mot Östra Esplanadgatan. Det representerar den villastil som var vanlig under badhusepoken och vindsrummen hyrdes mycket riktigt ut åt sommargäster.
Amalia Eriksson sålde gården år 1895 och den ägdes i tur och ordning av grosshandlare Nils Nordensson, pastor Calixtus Karlsson (senare Bondestam) som bulvan för norske medborgaren kontoristen Peder Hansen, från år 1902 bonden Viktor Helenius och en direktör innan den år 1908 såldes åt läraren Sigrid Heurtén. År 1913 bodde länsmannen i Föglö Carl Björkman med hustru Agnes till Mariehamn som hyresgäster i huset. Carl med sin andra hustru Ida Björkman f. Ekbom köpte gården år 1924.
Carl Björkman blev Ålands första lantråd och en central gestalt inom utformningen av den åländska självstyrelsen. I februari 1935 utsattes han för ett attentat i sitt eget hem då en ung man knackade på dörren och sköt honom med flera skott. Ynglingen var son till en kantor som Björkman försökt förklara icke valbar till en post i landskapsnämnden. Lantrådet räddades tack vare några mynt han hade i bröstfickan. Södra halvan av gården är fortfarande i släkten Björkmans ägo.
Bilden visar Tornvillan i festdräkt täckt med flaggor och vimplar (fotot tillhör stadsarkitektkansliet).

Grunduppgifter
Typ: Fysiskt objekt
Samling: Vitrin 7
Signum: v7CVI-1a
Beskrivning
Språk: Svenska
Aktörer